"Vi tror nok at disse seilene er de raskeste vi har hatt"

Esben Keim - Hvergang

Team Hvergang, med skipper Esben Keim, rormann Trygve Leergaard, trimmer Stein Broch Olsen og fordekk Tellev Tveit seilte overbevisende gjennom hele serien og kunne endelig smykke seg meg NM-tittelen.  Laget valgte for 2019 sesongen å seile med North Sails. Vi syns derfor det var interessant og ta en prat med Esben for å høre hva han mente om seilene og hvordan de trimmer for maks fart.

Foto: Morten jensen

Intervju med Esben Keim

Dere er kanskje det laget som har lengst erfaring i Express i Norge, dere har seil sammen i hvor mange år?

Vi har seiltsammen i 20 sesonger nå, både Trygve Leergaard, Stein Broch Olsen og meg selv.Tellef Tveit kom om bord før 2018 sesongen og er superivrig etter å lære og bidra. Han har nå lært seg å se etter vind og trykk, det hjelper oss alle. 

Ryktet fra NM-banen var at dere var feltets raskeste båt? Hadde dere fartsoverskudd?

Vi er veldig raske i år. Spesielt opp til 5-6 m/s. Vi har alltid vært raske opp til 2-3 m/s,nå på slutten og spesielt under NM fant vi supergearet også på litt sterkere vind. I første racet hadde vi ikke det, vi gjorde så noen grep med flytting av skjøtepunkt på fokken. Det ga veldig uttelling og vi opplevde deretter at vi hadde overskudd hele veien.

Eller var dere bare smarte?

Med 52 båter på linjen er det selvsagt viktig å være smart, det smarteste vi gjorde var å bruke en hel kveld i uken før mesterskapet på startdrill, timing og gearing av båten. Vi hadde gode starter på alle regattaene med unntak av den vi ble påseilt ca.1,5 minutter før start, da var vi på rett side av linjen, men ca 10 sekunder for sene. Vi bestemte oss umiddelbart for å seile oss fri og gikk for fri vind hele første kryss i kombinasjon med vindskift. Det traff bra og vi ble tilslutt nr. 6.

Dere brukte North Sails/Ottoson for en del år tilbake, så hadde dere en annen leverandør noen år, og fra 2019 var dere tilbake på North Sails. Hvordan opplever du de nye North Sails modellene?
Sammenlignet med tidligere North Sails/Ottosson så ser vi jo at verden er gått videre. Vi gjorde det enkelt med Ottosson seilene før; hadde stort sett samme riggsetting, alltid stramt uthal på storseil og et fast gir på fokken.
Med de nye seilene får vi bedre respons på justeringene, spesielt uthal på storseil gir større effekt. Vi tror nok at disse seilene er de raskeste vi har hatt, det gir det litt ekstra som kan bety en båtlengde på en kryss, det kan være nok til å gå foran rundt toppmerket og kunne seile fritt.

Følger dere tuning guiden? Seilte dere på noe annet enn base rig-setup under NM?

Vi har ikke fulgt tuning guiden så mye. Mulig vi burde gjort det mer. Vi har stort sett valgt å konsekvent seile med ca 5-10 mm pre-benn på masten. Litt løsere setting i lite vind (sluppe ca 2 hele turn på over og undervant ut fra base setting).Det fungerer på vår rigg. Hadde vi hatt en annen mast og andre salingshorn er det ikke sikkert det ville fungert like godt. Nøkkelen for oss er pre-ben på masten. 

Hva hadde dere av rake?

Vi har ikke målt dette, vi skiftet mast i 2018 og testet med samme lengde på forstag. Det viste seg at forstagsinnfestingen ikke var på samme plass og det ble for lite rake. Vi testet og justerte med sjakler og konkluderte med at vi måtte forlengemed ca. 1,5 cm (mener jeg å huske). Vi har nå lik rake med alle de andre expressene som ligger parallelt på expressbryggen i Oslo Seilforening. Det er vi fornøyd med og har ikke planer om å endre dette. Vi har ikke målt hvor mange mm det er fra mastefot og ut til møtepunktet mellom dekk og fall dersom vi slipper alt og det er vindstille.

Har dere gjort noen spesielle forberedelser med båt / mannskap. Andre punkter du tror vil være nyttig for andre Express seilere?

Skal man seile mesterskap med mange båter som i utgangspunktet går like fort (en-type), er det lurt å få gode starter. Det gir valgfrihet og muligheter for å følge en strategi (seiler der man tror vinden og strømmen er mest optimal). Bruk tid på å trene start, det gir mye mer enn å slipe kjøl i tilsvarende tid.

Hva er planene for neste år?

Neste år skal vi fortsette å seile Express. Vi håper båten lar seg reparere og bli like god igjen, det er en stor skade etter kollisjonen i NM. Vi seiler OS tirsdagsseilingen på vår og høst i 2020, det er den beste plassen for å lære og ha det moro. Så blir det spennende å se om vi kan vinne 3 færderseilaser på rad. NM Express i Kr. Sand blir jo litt «hjemmebane» for meg….. jeg kan ikke huske å ha seilt annet enn optimistjolle der…. Det blir uansett moro å teste uten bane med mye strøm, varierende og periodevis mye vind og solgangseffekt. Vihar pt ikke tatt stilling til HRW, jeg har lyst, men det er krevende å få alle til å kunne ta seg fri da.

 

Team Hvergang benyttet følgende Express modeller i 2019:

Storseil KV-5

Fokk RE-7

Spinnaker VTR-2

Du kan lese mer om Express modellene her: https://www.northsails.com/sailing/en/od/express